Wegański smalec z fasoli
Wyprodukowanie mojego pierwszego smalcu z białej fasoli zajęło mi sporo czasu i pochłonęło ogromne pokłady cierpliwości, a to za sprawą opinii, że skórka fasoli jest wzdęciowa. Mało, że fasolę moczyłam całą noc, następnie długo gotowałam, do miękkości, to na koniec każdą fasolkę pozbawiałam skórki. Moja rada, nie róbcie tego. Szkoda waszego czasu i energii. Kto ma bączyć po strączkach, ten będzie bączył, ze skórą, czy bez. Dziś podam wam przepis na bardzo prosty i smaczny przepis na wegański smalec z białej fasoli ze skwarkami z kaszy gryczanej.
Składniki:
- puszka białej fasoli, bądź szklanka ugotowanej
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Cebulę i jabłko obrać, pokroić w kostkę. Do garnuszka z grubszym dnem, bądź na patelnię wlać olej. Na rozgrzany olej wrzucić cebule, jabłko, cukier, tymianek, majeranek, sól, pieprz. Smażyć, często mieszając, aż cebula będzie miękka. W międzyczasie odsączyć fasolę, wrzucić do kielicha blendera, dodać wodę i sos sojowy. Zblendować na gładką masę. Dorzucić podsmażoną cebulę z jabłkiem i blendować jeszcze moment. Ja lubię czuć kawałki jabłka i cebuli, jeśli jednak wolicie gładką konsystencję, bez grudek i wyczuwalnych kawałków, zblendujcie wszystko na papkę. Smalec można przechowywać w słoiczku, w lodówce przez 2-3 dni. Świetnie smakuje na domowym chlebie, przepis w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2018/08/chleb-na-zakwasie.html z ogórkiem małosolnym i skwarkami z kaszy gryczanej, przepis w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/06/skwarki-z-kaszy-gryczanej.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz