Pizza domowa Baluśniaczek
Ponoć najlepsza pizza w całym hrabstwie Lincolnshire podawana jest w małej wiosce Willoughton, w lokalu nr 22, czyli u mnie w domu. Pizza to bida potrawa, do jej wykonania potrzebna jest w zasadzie mąka, drożdże, woda, odrobina soli i oliwa z oliwek. Cała reszta może wziąć się ze sprzątania lodówki, ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Moim zdaniem cały sekret tkwi w dobrym cieście i dobrym sosie.
Składniki
Składniki na ciasto: na 4 sztuki
- 500 g mąki pszennej (najlepsza będzie specjalna mąka do pizzy)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 14 gram drożdży instant
- 300 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania:
Ciasto na pizzę wyrabiam przy pomocy robota kuchennego, ale równie dobrze, można wyrobić je ręcznie, pochłania to po prostu nieco więcej czasu i naszej energii. Do miski wsypuję przesianą mąkę pszenną. Dodaję resztę składników i mieszam. Ja używam drożdży instant, ponieważ w mojej okolicy trudno jest dostać drożdże świeże. Ciasto powinno być dobrze wyrobione, dobrze napowietrzone. Gdy ciasto będzie już miłe w dotyku i nie będzie zbytnio kleić się do rąk wówczas oprószamy je mąką i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Składniki na sos:
- 2 puszki pomidorów lub 2 kartoniki przecieru pomidorowego
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- pół garści świeżej bazylii (bądź łyżeczka suszonej)
- pół garści świeżego oregano (bądź łyżeczka suszonego)
Sposób przygotowania:
Czosnek i zioła wrzucamy do kielicha blendera. Blendujemy. Dodajemy resztę składników i jeszcze raz blendujemy na dość gładką pulpę. Sos powinien mieć intensywny, ziołowy smak, powinien być dość pikantny.
Składniki na pizzę (to są oczywiście przykładowe propozycje):
- 2 cebule
- 250 gram pieczarek (lekko podsmażyć przed dodaniem na pizzę)
- 250 gram mrożonego szpinaku (szpinak przygotowuję w garnuszku, z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu)
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory
- 1 brokuł (przygotowany na parze)
- 100 gram startego sera żółtego
- 1 kulka mozzarelli
- 1/2 opakowania sera pleśniowego
- 1/2 słoika zielonych oliwek, pokrojonych w plasterki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania pizzy:
Gdy ciasto wyrosło, posypujemy stolnicę mąką. Odrywamy sporą kulkę ciasta, wyrabiamy. Oryginalna pizza wykonana jest bez użycia wałka, tylko przy pomocy naszych dłoni. Rozciągamy ciasto, aby nie straciło swej struktury. Ja, przyznam się szczerze, używam wałka. Moim zdaniem pizza jest równie smaczna. Na specjalną blachę do pieczenia pizzy, bądź na zwykłą kratkę (preferuję do pieczenia pizzy blachy z dziurkami), wykładam papier do pieczenia, lekko oprószając go mąką. Rozwałkowany spód do pizzy przekładam na blachę, smaruję sosem pomidorowym. Dodaję cebulę pokrojoną w krążki, podsmażone uprzednio pieczarki, przygotowany szpinak, pokrojone w paseczki papryki, pomidory pokrojone w plasterki, brokuł podzielony na różyczki. Całość dekoruję serami i posypuję startym serem. Pizzę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, na program góra dół. Piekę ok 15 minut. Pizza świetnie smakuje polana oliwą, udekorowana świeżą bazylią.
Rada: pizzę można przygotować oczywiście w wersji wegańskiej. Wówczas możemy użyć tofu i sera vegańskiego. Cała reszta pozostaje bez zmian.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz