Wegański pasztet z grochu
Pasztet to świetna propozycja do chleba, ale i jako śniadanie, czy kolacja bez chleba. Można go zjeść z surówką ze świeżych warzyw, na zimno, ale i na ciepło, do obiadu. Doskonale będzie się również prezentował na świątecznym stole, czy przyjęciu dla rodziny i przyjaciół.
Składniki:
- 250 gram żółtego grochu łuskanego
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera korzeń
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/3 łyżeczki płatków chili, bądź kawałek świeżej papryczki chili
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki nasion słonecznika
Sposób przygotowania:
Groch namoczyć (najlepiej na noc). Rano odlać wodę, w której moczył się groch, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości. W tym czasie obrać warzywa, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlać olej, podsmażyć warzywa, dodać liść laurowy i ziele angielskie, podlać odrobiną wody i dusić jakieś 10 minut. Ugotowany groch podzielić na pół. Jedną połowę wrzucić do kielicha blendera, zblendować, drugą połowę wrzucić do dość sporej miski. Do miski dodać również warzywa, i resztę przypraw. Pastę ze zblendowanego grochu dodać do miski. Słonecznik i płatki zblendować dość drobno (to będzie nasze lepiszcze). Dodać do masy. Całość wymieszać. W razie potrzeby doprawić. Masa powinna być wyrazista w smaku, dość słona i pikantna. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masę wyłożyć do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 45 minut. Kroić gdy pasztet przestygnie. Można podawać z musztardą, chrzanem, na domowym chlebie, przepis w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/05/biay-chleb-na-zakwasie.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz