wtorek, 2 czerwca 2020

Kotlety z brokuła

Kotlet z brokuła 


Jak mawia mój mąż, mielony wszystko przyjmie. Na wyprzedaży były mocno dojrzałe już brokuły. Szybko trzeba było je na coś przetworzyć. Padło na kotlety. Są tak dobre, że małżonek niewinnie przysiadł się i pochłonął niepostrzeżenie 6 sztuk...



Składniki:

- 1 brokuł
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajo
- 1 kulka mozzarelli
- garść płatków owsianych
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- garść zielonego (co tam macie, lubicie) - natka pietruszki, szczypiorek, lubczyk, koperek

- bułka tarta do obtoczenia kotletów 
- olej do smażenia 




Sposób przygotowania:


Umyte brokuły, cebulę, czosnek, mozzarellę starłam na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki wrzuciłam do sporej michy, wymieszałam łapkami. Wilgotnymi dłońmi formowałam niewielkie kotlety, obtaczając je w bułce tartej. Smażyłam do zrumienienia, z obu stron. Świetnie smakują jako dodatek do młodych ziemniaków z koperkiem i mizerią, ale i na zimno z surówką z pomidorów i cebuli. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz