środa, 10 czerwca 2020

Sałatka pachnąca Południem

Sałatka pachnąca Południem 


Dziś proponuję Wam sałatkę pachnącą latem, leniwym i rozgrzanym słońcem Południem. Jest doskonała jako dodatek do dań obiadowych, ale i jako samodzielny, lekki obiad na upalne dni, bądź lekka kolacja. 


Składniki:

- 3 dobre pomidory - malinowe, bawole serce 
- 1 cebula
- 3 ogórki gruntowe
- pół słoika oliwek zielonych (najlepiej grackich)
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 papryki w różnych kolorach 
- 2 ogórki małosolne
- kostka sera feta
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz 
- pęczek świeżej bazylii 
- 2 ząbki czosnku 

Sposób przygotowania:


Warzywa myjemy, pomidory, ogórki, paprykę kroimy w sporą kostkę. Seler w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Ogórki małosolne i oliwki w półplasterki. Ser w sporą kostkę. Bazylię i czosnek drobno siekamy. Wszystko zalewamy oliwą, dodajemy sól i pieprz. Wszystko mieszamy i podajemy jako dodatek do obiadu, np makaronów (przepis na fussili z sosem znajdziecie tutaj: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/06/fussili-w-sosie-pywajace.html , bądź jako lekką przystawkę, czy przekąskę podaną z włoskimi paluszkami grissini, przepis w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/01/grissini.html 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz