Ciasto na pizzę
Składnik:
z podanej ilości wychodzą 4 dość spore pizze
- 500 g mąki pszennej (najlepsza będzie specjalna mąka do pizzy)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 14 gram drożdży instant
- 300 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania:
Ciasto na pizzę wyrabiam przy pomocy robota kuchennego, ale równie
dobrze, można wyrobić je ręcznie, pochłania to po prostu nieco więcej
czasu i naszej energii. Do miski wsypuję przesianą mąkę pszenną. Dodaję
resztę składników i mieszam. Ja używam drożdży instant, ponieważ w mojej
okolicy trudno jest dostać drożdże świeże. Ciasto powinno być dobrze
wyrobione, dobrze napowietrzone. Gdy ciasto będzie już miłe w dotyku i
nie będzie zbytnio kleić się do rąk wówczas oprószamy je mąką i
przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, do
wyrośnięcia, na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto wyrosło, posypujemy stolnicę mąką. Odrywamy sporą kulkę
ciasta, wyrabiamy. Oryginalna pizza wykonana jest bez użycia wałka,
tylko przy pomocy naszych dłoni. Rozciągamy ciasto, aby nie straciło
swej struktury. Ja, przyznam się szczerze, używam wałka. Moim zdaniem
pizza jest równie smaczna. Na specjalną blachę do pieczenia pizzy, bądź
na zwykłą kratkę (preferuję do pieczenia pizzy blachy z dziurkami),
wykładam papier do pieczenia, lekko oprószając go mąką. Rozwałkowany
spód do pizzy przekładam na blachę. Pizzę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, na program góra dół. Piekę ok 15 minut.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz