piątek, 12 czerwca 2020

Wiosenna surówka z białej kapusty

Wiosenna surówka z białej kapusty 


Uwielbiam kapustę, w każdej postaci. Niesłusznie ma ona miano warzywa ciężkostrawnego. A to za sprawą ciężkich golonek, boczków i kiełbas, którym musi towarzyszyć. Prawda jest taka, że kapusta jest niezwykle zdrowym warzywem. Po pierwsze należy do grupy warzyw zielonych, których powinniśmy mieć w diecie sporo, po drugie to skarbnica wapnia, magnezu i potasu. Jest niskokaloryczna, i zawiera witaminy z grupy A, B, E i K. Kapusta jest warzywem dostępnym przez cały rok, ale i tak czekamy z niecierpliwością na jej wiosenną odmianę. Dziś proponuję wam kolorową surówkę z białej kapusty, którą można podać do obiadu, ale świetnie sprawdzi się również jako przekąska na lunch. 



Składniki:


- główka młodej białej kapusty
- 3 marchewki 
- garść szczypiorku (ja miałam z ogródka), ale może być też cebula dymka
- pęczek koperku
- 2 pomidory
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka syropu z daktyli, albo agawy, ewentualnie miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:


Kapustę szatkuję, wrzucam do michy, solę i mieszam. Zostawiam na jakieś 15 minut, żeby kapusta puściła sok i nieco zmiękła. W tym czasie marchew obieram i trę na tarce o grubych oczkach. Pomidora kroję w dość sporą kostkę. Szczypior i koperek siekam. Wszystko dorzucam do kapuchy, dodaję oliwę, syrop, pieprz, mieszam. Gotowe. 



Rada: nie wyrzucajcie zewnętrznych, zielonych liści. Zawierają one najwięcej żelaza i kwasu foliowego. Można je siekać i dodawać do surówek, zup, gołąbków, wykładać nimi gar na pieczonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz