Domowe gofry
Gofry od zawsze kojarzyły mi się z wakacjami nad morzem, latem, słońcem. U nas Koronawakacji dzień 96, dlaczego by tak nie rozpieścić rodziny domowymi goframi. To naprawdę nic trudnego.
Składniki:
- 1 szklanka letniej wody
- 2-3 łyżki oleju
- 2 jajka
- szczypta soli
- mąka
Dodatki:
- 150 g śmietany nadającej się do ubicia, bądź gęstego jogurtu
- owoce - truskawki, brzoskwinie, banany, kiwi, ananas
- listki mięty
- gorzkie kakao do posypania
Sposób przygotowania:
Połączyć płynne składniki - wodę, olej, żółtka jaja. Dodać mąki tyle, aby masa była dość gęsta. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywno. Ubite białko dodać do masy, wymieszać delikatnie łyżką. Gofry smażyć w gofrownicy wysmarowanej odrobiną oleju, na rumiano. Lekko przestudzone gofry smarować ubitą śmietaną, bądź jogurtem i podawać z dodatkiem owoców, posypane gorzkim kakaem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz