czwartek, 18 czerwca 2020

Gulasz z owoca chlebowca z kluskami śląskimi

100% wegan po o staropolsku, czyli gulasz z jackfruita z kluskami śląskimi


Moje smaki dzieciństwa to świeży chleb grubo posmarowany masłem, z pokrojonym czosnkiem i solą, który serwował mi dziadek oraz zrazy wołowe z ogórkiem, cebulą i słoniną w środku, z kluskami śląskimi i sosem, który na kolacje zjadało się z chlebem. I właśnie o ten sos chodzi. Odkąd zaczęła się moja przygoda z gotowaniem, nigdy nie udało mi się zrobić sosu, podobnego w smaku do sosu mojej babci. Nawet, gdy jadłam jeszcze mięso i sama robiłam już zrazy, nigdy mój sos nie był tak doskonały, aż do wczoraj. Wczoraj zrobiłam gulasz z owocem chlebowca, a sos wyszedł genialny, kolor, konsystencja, jednym słowem babciny sos z dziecięcych wspomnień. 



Składniki:

- 1 puszka jackfruita w zalewie
- 1 puszka pomidorów
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 4 ząbki czosnku
- 150 g pieczarek
- garść grzybów suszonych
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego  
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego 
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 
- 1/3 łyżeczki płatków chili, bądź kawałek świeżej papryczki chili
- 2 łyżki mąki pszennej  



Sposób przygotowania:

 

Obieramy warzywa, kroimy w półplasterki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę, solimy, lekko rumienimy, dorzucamy czosnek, marchew, pietruszkę. Całość krótko smażymy, dorzucamy pieczarki. Suszone grzyby umieszczamy w miseczce i zalewamy wrzątkiem. Po ok. 5 minutach do warzyw dorzucamy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dodajemy wszystkie przyprawy, poza wędzoną papryką. Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. W tym samym czasie, w osobnym garnku z grubym dnem, bądź na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy rozdrobniony owoc chlebowca. Krótko smażymy. Dodajemy sos sojowy, koncentrat pomidorowy i od czasu do czasu mieszając, smażymy na rumiany kolor. Usmażonego chlebowca wrzucamy do gara z warzywami, mieszamy i przykrywamy. Całość gotujemy przez ok. 15 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy pomidory z puszki, paprykę wędzoną, doprowadzamy do wrzenia. Do kubeczka, do połowy wypełnionego ciepłą wodą dodajemy 2 łyżki mąki, dobrze ją rozprowadzamy, żeby nie było grudek. Rozwodnioną mąkę dolewamy do gulaszu i mieszając doprowadzamy do wrzenia. W razie konieczności doprawiamy do smaku. 



Rada: gulasz można podać z kluskami śląskimi, przepis w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/06/kluski-slaskie.html bądź kaszą gryczaną ugotowaną na sypko i ogórkiem kiszonym, albo modrą kapustą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz