czwartek, 4 czerwca 2020

Spirale z ziemniaka

Spirale z ziemniaka 


Jestem Polakiem Kartoflakiem i wcale się tego nie wstydzę. Ziemniaki kocham całym podniebieniem. Za ich smak, wielofunkcyjność, dostępność, cenę i łatwość przygotowania. Spiralki z ziemniaka wyglądają bardzo efektownie i genialnie smakują. Nadają się na przyjęcie, przystawkę, skromny obiad i kolację na ciepło.



Składniki:

-  ziemniaki (tyle sztuk ile chcecie spiralek)
- 2 cebule
- 1 cukinia
- pół opakowania tofu naturalnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu 
- 1/3 łyżeczki asafetydy
- 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków  
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:


Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki i solimy. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki, posypujemy pieprzem ziołowym i suszonym chili. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i nabijamy na patyczek do szaszłyka. Nacinamy w ok. półcentymetrowe paseczki, uważając żeby nie przeciąć ziemniaka do końca - patyczek pomaga nam w tym. Ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków. Tofu kroimy w dość sporą kostkę, oprószamy asafetydą i czosnkiem granulowanym. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na patyczek z ziemniakiem nabijamy naprzemiennie cukinię i tofu, a cebulkę wciskamy w ziemniaczane szpary. Gotowe spirale układamy na blasze, skrapiamy oliwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut. 

Rada: dla mniej wytrwałych, ziemniaki można pokroić w plastry i nadziewać ja do szaszłyków. Mniej efektowne, ale na pewno łatwiejsze :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz