Bezglutenowe naleśniki z mąki z amarantusa
Mąka amarantusowa jest doskonałą alternatywą dla osób będących na diecie bezglutenowej, ale i dla wegan, ponieważ poza tym, że zawiera sporo witamin i składników mineralnych, jest również doskonałym źródłem białka o wysokiej jakości. Charakteryzuje się także wysoką zawartością błonnika, co ma duże znaczenie dla osób cierpiących na zaparcia i hemoroidy. Posiada również niski indeks glikemiczny, a tym samym polecana jest osobom chorym na cukrzycę i cierpiącym na insulinooporność. Ze względu na brak glutenu, mąka ta, nie nadaje się do wypieku ciast, które muszą rosnąć.
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki z nasion amarantusa
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1/2 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Połączyć ze sobą składniki płynne (mleko, wodę, jajka, olej), dodać mąkę i sól. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić na kilka minut. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem, bądź naleśnikarkę, którą polecam z całego serca. Smażyć naleśniki z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Jeśli wasza patelnia ma tendencję do przywierania, można delikatnie natłuścić ją olejem. Naleśniki z mąki z nasion amarantusa są elastyczne, nie łamią się. Naleśniki te doskonale sprawdzają się w wersji na słodko, najlepiej z domowym dżemem, a że teraz sezon truskawkowy w pełni, polecam domowy dżem truskawkowy, przepis w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/06/dzem-truskawkowy.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz