Wegańskie kluski śląskie
Uwielbiam kluchy, kopytka, pierogi. Wszystko to jest niestety czasochłonne, ale i mało dietetyczne. Jednak żyje się raz, a czego jak czego, ale jedzenia nie można sobie żałować. Dziś podaję wam bardzo prosty przepis na kluski śląskie.
Składniki:
- 1.5 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, gotujemy. Odcedzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, prosto do miski. Masę ziemniaczaną dzielimy na cztery. Ujmujemy 1/4 i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy sól i mąkę pszenną. Masę wyrabiamy łapkami, nie powinna kleić się zbytnio do rąk. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki, w dłoniach toczymy kuleczkę i palcem robimy dziurkę. Gotowe kluchy układamy na stole, tortownicy bądź silikonowej podkładce oprószonej mąką. W dość sporym garnku gotujemy wodę, z łyżeczka soli i łyżeczką oleju. Do wrzątku wrzucamy delikatnie kluski. Od momentu wypłynięcia, odczekujemy jakieś 30 sekund i wyciągamy je łyżką cedzakową.
Rada: w wersji niewegańskie można dodać 1 jajo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz