piątek, 17 sierpnia 2018

Krem z pomidorów z oregano z Sycylii

  Krem z pomidorów z oregano z Sycylii.

"Zupa to jest fundament - mówił Król Cukru - zupa to jest podstawa. Dobrze przyrządzona zupa to jest sprawa absolutnie kluczowa. Zupa kreuje dom - można powiedzieć." J.Pilch, Pod Mocnym Aniołem.


 

Skład:

- 2 puszki pomidorów w puszcze
- 1 duża, bądź 2 mniejsze marchewki
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- 2 łyżki oleju rzepakowego 
- 2 litry przefiltrowanej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pierzu
- chili (ilość wedle upodobań, ja lubię na ostro, daję 1/2 łyżeczki)
- oregano (ja miałam suszone z Sycylii, prezent od przyjaciółki, ale można dać suszone sklepowe)

Sposób przygotowania:

Warzywa kroję (poza pomidorami w puszcze), wrzucam na rozgrzany olej, najpierw cebulę, następnie resztę warzyw, smażę do zrumienienia. Zalewam wrzątkiem (2 litry), dodaję przyprawy, (poza oregano), przykrywam. Gotuję 15 min, do miękkości warzyw, dodaję pomidory w puszcze, całość blenduję (blender żyrafa) na gładką  pulpę. Doprowadzam do wrzenia, doprawiam oregano. 
Rada: oregano najlepiej rozetrzeć przez moment w dłoniach, żeby wydobyć aromat ziół.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz