Krem z pomidorów z oregano z Sycylii.
"Zupa to jest fundament - mówił Król Cukru - zupa to jest podstawa. Dobrze przyrządzona zupa to jest sprawa absolutnie kluczowa. Zupa kreuje dom - można powiedzieć." J.Pilch, Pod Mocnym Aniołem.
Skład:
- 2 puszki pomidorów w puszcze
- 1 duża, bądź 2 mniejsze marchewki
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 litry przefiltrowanej wody
- 2 litry przefiltrowanej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pierzu
- chili (ilość wedle upodobań, ja lubię na ostro, daję 1/2 łyżeczki)
- oregano (ja miałam suszone z Sycylii, prezent od przyjaciółki, ale można dać suszone sklepowe)
Sposób przygotowania:
Warzywa
kroję (poza pomidorami w puszcze), wrzucam na rozgrzany olej, najpierw
cebulę, następnie resztę warzyw, smażę do zrumienienia. Zalewam
wrzątkiem (2 litry), dodaję przyprawy, (poza oregano), przykrywam.
Gotuję 15 min, do miękkości warzyw, dodaję pomidory w puszcze, całość
blenduję (blender żyrafa) na gładką pulpę. Doprowadzam do wrzenia,
doprawiam oregano.
Rada: oregano najlepiej rozetrzeć przez moment w dłoniach, żeby wydobyć aromat ziół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz