Wegański pasztet z soczewicy czerwonej
Skład:
- 250 gram soczewicy czerwonej- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
-1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- garść płatków owsianych
- garść płatków drożdżowych
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- ewentualnie kilka łyżeczek musztardy francuskiej
- ewentualnie kilka łyżeczek musztardy francuskiej
Sposób przygotowania:
Soczewicę
opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Następnie umieść ją w garnku i zalej
dwiema szklankami zimnej wody. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż soczewica rozpadnie się na miękką papkę. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć warzywa
oraz przyprawy (mieszanka powinna mieć intensywny smak, który
złagodnieje po dodaniu soczewicy. Smaż na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną połącz je z soczewicą i koncentratem pomidorowym. Do przygotowanej mieszanki dodaj płatki owsiane, dokładnie wymieszaj. Przed pieczeniem konsystencja pasztetu nie powinna być ani za rzadka ani za gęsta (płatki wciągną nadmiar płynu). Masę wylej do keksówki wyłożonej papierem
do pieczenia. Piecz przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180
stopni. Pasztet przed pokrojeniem dobrze przestudź.
Rada: dla osób jedzących jajka, płatki owsiane można zastąpić jajkami (3 sztuki, dodajemy zamiast płatków owsianych i dokładnie mieszamy). Czasem przed włożeniem do pieca wierzch pasztetu smaruję musztardą francuską, ciekawie wygląda i smakuje.
Dziś zrobiłam pasztet według przepisu (wersja z jajami), wyszedł przepyszny �� a najważniejsze,że smakuje moim dzieciom �� Dzięki ��
OdpowiedzUsuń