piątek, 17 sierpnia 2018

Wegańska, rozgrzewająca, jesienna zupa z dyni, z mlekiem kokosowym, curry i płatkami chili

Wegańska, rozgrzewająca, jesienna zupa z dyni, z mlekiem kokosowym, curry i płatkami chili 

 "Zupa to jest fundament - mówił Król Cukru - zupa to jest podstawa. Dobrze przyrządzona zupa to jest sprawa absolutnie kluczowa. Zupa kreuje dom - można powiedzieć." J.Pilch, Pod Mocnym Aniołem.



Skład:

- 1/2 kg dyni (ja bardzo lubię dynię Nelson, ale od was zależy jakiej użyjecie, każda się nada)
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- 1 puszka mleka kokosowego (sprawdzajcie na opakowaniu skład, ponieważ do mleczka dodawana jest woda, a także przeróżne substancje, które poprawiają jego konsystencję czy podwyższają trwałość; najlepiej wybierajmy te, gdzie ekstrakt z kokosa ma najwięcej procent i do tego dodana jest tylko woda)
- 2 litry przefiltrowanej wody
- 1 łyżeczka curry
- płatki chili (ilość uzależniona od upodobań, ja lubię na ostro)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
-1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Pokroić warzywa (nie musi być drobno), najpierw na rozgrzanym oleju zrumienić cebulę, dodać resztę warzyw i sól, lekko  podsmażyć, zalać 2 litrami przefiltrowanej wody, przykryć, doprowadzić do wrzenia. Gotować od przykryciem ok. 20 min. Gdy warzywa będą miękkie, zblendować za pomocą żyrafy, dodać mleko kokosowe i curry. Doprowadzić do wrzenia. Podawać gorącą posypaną płatkami chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz