Wegetariańska zupa pomidorowa w włoskim stylu, z mozzarellą, suszonymi pomidorami i bazylią
"Zupa to jest fundament - mówił Król Cukru - zupa to jest podstawa. Dobrze przyrządzona zupa to jest sprawa absolutnie kluczowa. Zupa kreuje dom - można powiedzieć." J.Pilch, Pod Mocnym Aniołem.
Skład:
- puszka pomidorów
- suszone pomidory (5-7 szt.)
- sos pomidorowy (1 kartonik)
- 1 duża, bądź 2 mniejsze marchewki
- 1 ziemniak
- 1 czerwona cebula
- mozzarella (1 kulka)
- 2 litry przefiltrowanej wody
- 2 litry przefiltrowanej wody
-1 łyżeczka soli
-1/2 łyżeczki pieprzu
- chili (ilość w zależności od upodobań, ja lubię na ostro, daję ok. 1/2 łyżeczki)
- 1/2 pęczka świeżej bazylii
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Warzywa kroję (poza pomidorami w puszcze),
wrzucam na rozgrzany olej, najpierw cebulę, następnie resztę warzyw,
smażę do zrumienienia. Zalewam wrzątkiem (2 litry), dodaję przyprawy,
(poza bazylią), przykrywam. Gotuję 15 min, do miękkości warzyw, dodaję
pomidory w puszcze, sos pomidorowy, całość blenduję (blender żyrafa) na gładką pulpę. Kroję mozzrellę na mniejsze kawałki, wrzucam do zupy. Całość doprowadzam do wrzenia, doprawiam bazylką.
Rada: zupę można udekorować świeżą, posiekaną bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz