piątek, 17 sierpnia 2018

Wegetariańska zupa pomidorowa w włoskim stylu, z mozzarellą, suszonymi pomidorami i bazylią

Wegetariańska zupa pomidorowa w włoskim stylu, z mozzarellą, suszonymi pomidorami i bazylią

 "Zupa to jest fundament - mówił Król Cukru - zupa to jest podstawa. Dobrze przyrządzona zupa to jest sprawa absolutnie kluczowa. Zupa kreuje dom - można powiedzieć." J.Pilch, Pod Mocnym Aniołem.

Skład:

- puszka pomidorów
- suszone pomidory (5-7 szt.)
- sos pomidorowy (1 kartonik)
- 1 duża, bądź 2 mniejsze marchewki
- 1 ziemniak
- 1 czerwona cebula
- mozzarella (1 kulka)
- 2 litry przefiltrowanej wody
-1 łyżeczka soli
-1/2 łyżeczki pieprzu
- chili (ilość w zależności od upodobań, ja lubię na ostro, daję ok. 1/2 łyżeczki)
- 1/2 pęczka świeżej bazylii 
- 2 łyżki oleju rzepakowego 

Sposób przygotowania: 

Warzywa kroję (poza pomidorami w puszcze), wrzucam na rozgrzany olej, najpierw cebulę, następnie resztę warzyw, smażę do zrumienienia. Zalewam wrzątkiem (2 litry), dodaję przyprawy, (poza bazylią), przykrywam. Gotuję 15 min, do miękkości warzyw, dodaję pomidory w puszcze, sos pomidorowy, całość blenduję (blender żyrafa) na gładką  pulpę. Kroję mozzrellę na mniejsze kawałki, wrzucam do zupy. Całość doprowadzam do wrzenia, doprawiam bazylką. 
Rada: zupę można udekorować świeżą, posiekaną bazylią.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz