piątek, 17 sierpnia 2018

Wegańska zupa- krem marchewkowo - pomarańczowa z soczewicą czerwoną i kolendrą.

Wegańska zupa- krem marchewkowo - pomarańczowa z soczewicą czerwoną i kolendrą

 "Zupa to jest fundament - mówił Król Cukru - zupa to jest podstawa. Dobrze przyrządzona zupa to jest sprawa absolutnie kluczowa. Zupa kreuje dom - można powiedzieć." J.Pilch, Pod Mocnym Aniołem.



Skład:

- 1/2 kg marchewki (najlepiej eco, brudnej)
- 2 duże lub 3 mniejsze pomarańcze (najlepiej bio)
- 1 ziemniak
- 100 g czerwonej soczewicy
- 2 litry przefiltrowanej wody
-1 łyżeczka soli
-1/2 łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki oleju rzepakowego 
- pęczek świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa pokroić, niezbyt drobno. Na rozgrzanym oleju lekko podsmażyć warzywa, zalać 2 litrami przefiltrowanej wody, przykryć, doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, dodać cząstki pomarańczy (z 1 sztuki wycisnąć sok, miąższ dodać do zupy) i sok z 1 pomarańczy, całość zblendować za pomocą żyrafy. Ewentualnie doprawić do smaku. Zupę podawać udekorowaną posiekaną świeżą kolendrą.
Rada: z 1 pomarańczy można za pomocą nożyka do obierania warzyw zdjąć skórkę, sparzyć, pokroić w paseczki i udekorować zupę. Pomarańczowa skórka jest nie tylko pyszna, ale i wyjątkowo zdrowa. To dlatego, że zawiera około cztery razy więcej błonnika niż miąższ tych owoców oraz dużo histaminy i przeciwutleniaczy, które pomagają w zapobieganiu różnym schorzeniom, takim jak zapalenie oskrzeli, przeziębienie, grypa, a nawet rak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz