Ciacho z dzikimi jeżynami
Ponieważ w Anglii większość owoców i warzyw nie ma ani zapachu, ani smaku, trzeba się nieco nagimnastykować, żeby zdobyć jakiś "real food". Lubię w sezonie udać się do pobliskiego kamieniołomu, gdzie rosną dzikie jeżyny. Brytyjczycy nie mają zwyczaju zbierać ani tego co na krzaku, ani tego co na drzewie, więc konkurencji jest niewiele.
Skład:
- 1 szklanka mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczeni
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 0,5 kg jeżyn
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. W drugiej misce połączyć olej z jajkami, wlać do mąki i wymieszać. Formę do ciasta delikatnie natłuścić i wysypać kaszą manną, bądź bułką tartą. Wlać masę, na wierzch ułożyć owoce. Piec na termoobiegu w temperaturze 180 stopni, przez ok. 45 min. Pod koniec pieczenia sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone. Gdy wykałaczka jest sucha, można wyłączyć piekarnik. Gotowe ciasto wyjąć z blaszki po ostudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz