Wegańska zupa - krem z marchwi i brukwi
"Zupa to jest fundament - mówił Król Cukru - zupa to jest podstawa. Dobrze przyrządzona zupa to jest sprawa absolutnie kluczowa. Zupa kreuje dom - można powiedzieć." J.Pilch, Pod Mocnym Aniołem.
Skład:
- 1 cebula
- 1/2 kg marchewki (najlepiej eco, brudnej)
- 1 brukiew
- 1 ziemniak
-1 łyżeczka soli
-1/2 łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa pokroić, niezbyt drobno. Najpierw na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać sól, pieprz, resztę warzyw, lekko podsmażyć, zalać 2 litrami przefiltrowanej wody, przykryć, doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, zblendować za pomocą żyrafy. Ewentualnie doprawić do smaku. Zupa powinna być gęsta.
Rada: można udekorować bazylią, bądź kolendrą, czy zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz