piątek, 17 sierpnia 2018

Wegańska zupa meksykańska

Podróż do Meksyku 

wegańska zupa meksykańska 

 "Zupa to jest fundament - mówił Król Cukru - zupa to jest podstawa. Dobrze przyrządzona zupa to jest sprawa absolutnie kluczowa. Zupa kreuje dom - można powiedzieć." J.Pilch, Pod Mocnym Aniołem.



Skład: 

- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 1 puszka pomidorów
- 1 opakowanie quorn 
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy
- koncentrat pomidorowy
- 3 łyżki oleju rzepakwego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- ostra papryka ( ilość w zależności od upodobań, ja lubię na ostro, daję 1 łyżeczkę)
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 litry przefiltrowanej wody
- ewentualnie mieszanka ziół meksykańskich (choć osobiście nie jestem zwolennikiem takich mieszanek)

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, dodać quorn, zalać 2 litrami przefiltrowanej wody, doprowadzić do wrzenia. Dodać liść laurowy, ziele, sól. Gotować 15 minut. Dodać puszkowce, resztę przypraw, doprowadzić do wrzenia. Doprawić koncentratem pomidorowym i w razie konieczności dosolić, bądź dopieprzyć. Zupa powinna być pikantna.
Rada: w wersji bezglutenowej podawać z nachosami. Można również podać z ryżem ugotowanym na sypko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz