piątek, 17 sierpnia 2018

Wegańska zupa zimowa z jarmużem

Wegańska zupa zimowa z jarmużem

"Zupa to jest fundament - mówił Król Cukru - zupa to jest podstawa. Dobrze przyrządzona zupa to jest sprawa absolutnie kluczowa. Zupa kreuje dom - można powiedzieć." J.Pilch, Pod Mocnym Aniołem.



Skład:

- pęk jarmużu
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 cebula
- puszka pomidorów
- 2 litry przefiltrowanej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 papryczki piri piri
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę. Z jarmużu pozbyć się grubych łodyg. W garnku podgrzać olej, wrzucić warzywa, wszystko podsmażyć. Zalać wrzątkiem, dodać przyprawy, przykryć, gotować ok. 20 min. Gdy warzywa będą miękkie, dodać pomidory. Gotować przez kolejne 5 minut. Ewentualnie doprawić do smaku. Zupa powinna być ostra.

3 komentarze:

  1. W skali 1-10 jak bardzo ostra jest ta zupa? Tak planowo? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Hmm, to zależy od stopnia tolerancji na ostry smak. Jak dla mnie, a kocham ostre, nie powinna być ostrzejsza niż 6.

      Usuń