Krokiety z grochu na zielonej sałacie z sosem jogurtowo - koperkowym
Skład:
- 250 g grochu żółtego (połówki)- mąka pszenna
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka curry
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, bądź proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- 1 sałata lodowa
- 1 pomidor
- 1 papryka czerwona
Sos:
- 1 vege jogurt (w wersji wegetariańskiej można użyć greckiego jogurtu)
- 1 ogórek zielony
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli kala namak
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Groch namoczyć na noc. Lekko odsączyć i zblendować, żeby po zblędowaniu uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Dodać przyprawy i mąki, tyle, żeby po nałożeniu łyżką na gorący olej, krokiet się nie rozpadał. Odsączać na talerzu wyłożonym papierem ręcznikowym.
Sos: ogórek zetrzeć na grubej tarce, koperek posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z jogurtem, doprawić solą i pieprzem.
Warzywa umyć, sałatę porwać na większe cząstki, pomidora i paprykę pokroić w dość duże cząstki. Wszystko wrzucić do większej miski, na wierzchu ułożyć krokiety z grochu, w miseczce obok podać sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz