Wegańska zielona surówka
Skład:
- mieszanka sałat zielonych- ogórek zielony
- świeży czosnek niedźwiedzi (poza sezonem można dodać szpinak)
- garść natki pietruszki
- papryczki jalapeno
- 3 laski selera naciowego
Dresing:
- 5 łyżek oliwy z oliwek- 1 łyżeczka octu jabłkowego (najlepiej własnej roboty) lub balsamico lub sok z połówki cytryny
- 1 łyżeczka miodu (najlepiej gryczanego)
- 1/2 łyżeczki soli kala namak
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Sposób przygotowania:
Warzywa dokładnie umyj, sałatę porwij na niezbyt małe kawałki, ogórka pokrój w pół talarki, natkę i czosnek niedźwiedzi (szpinak) posiekaj. Wrzuć do sporej miski, dodaj papryczki jalapeno.Składniki na sos najlepiej umieścić w słoiczku, zakręcić i wstrząsnąć. Surówkę polać bezpośrednio przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz