niedziela, 19 sierpnia 2018

Wegańska zielona surówka

Wegańska zielona surówka 



Skład:

- mieszanka sałat zielonych
- ogórek zielony
- świeży czosnek niedźwiedzi (poza sezonem można dodać szpinak)
- garść natki pietruszki
- papryczki jalapeno
- 3 laski selera naciowego

Dresing:

- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu jabłkowego (najlepiej własnej roboty) lub balsamico lub sok z połówki cytryny
- 1 łyżeczka miodu (najlepiej gryczanego)
- 1/2 łyżeczki soli kala namak
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

Warzywa dokładnie umyj, sałatę porwij na niezbyt małe kawałki, ogórka pokrój w pół talarki, natkę i czosnek niedźwiedzi (szpinak) posiekaj. Wrzuć do sporej miski, dodaj papryczki jalapeno.Składniki na sos najlepiej umieścić w słoiczku, zakręcić i wstrząsnąć. Surówkę polać bezpośrednio przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz