Domowy dżem z jeżyn, bez substancji żelujących.
Ponieważ w Anglii większość owoców i warzyw nie ma ani
zapachu, ani smaku, trzeba się nieco nagimnastykować, żeby zdobyć jakiś
"real food". Lubię w sezonie udać się do pobliskiego kamieniołomu, gdzie
rosną dzikie jeżyny. Brytyjczycy nie mają zwyczaju zbierać ani tego co
na krzaku, ani tego co na drzewie, więc konkurencji jest niewiele.
- 1 kg jeżyn
- 500 g cukru
- sok i miąższ z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Umyte owoce umieścić w garnku i posypać cukrem. Odstawić na godzinę. Następnie dodać sok i miąższ z cytryny. Przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu 30 min. Zdjąć pokrywę, przemieszać i gotować dalej do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotowy dżem przełożyć do czystych, wyparzonych i osuszonych słoiczków. Zawekować.
Rada: pod konic gotowania zaczerpnąć odrobinę dżemu na małą łyżeczkę i zostawić na kilka minut do ostygnięcia i stężenia. W ten sposób sprawdzam czy konsystencja dżemu jest już dobra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz