Wegańskie flaczki z boczniaków
"Zupa to jest fundament - mówił Król Cukru - zupa to jest podstawa. Dobrze przyrządzona zupa to jest sprawa absolutnie kluczowa. Zupa kreuje dom - można powiedzieć." J.Pilch, Pod Mocnym Aniołem.
Flaczki z boczniaków to jest absolutny sztos. Ich kolor, tekstura,
wygląd niemal niczym nie różnią się od tych typowo polskich flaków,
serwowanych na weselach, czy rodzinnych imprezach, ale zdecydowanie
różnią się smakiem i zapachem. Oczywiści na korzyść. Kto raz spróbuje,
będzie robił je już zawsze.
Skład:
- 500 g boczniaków- 1 mała pietruszka
- 1 mała marchewka
- ¼ dużego selera
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- ½ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki gałki
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki lubczyku
- 2 litry wody
- sól
- biały pieprz (chyba, że ktoś nie lubi, można dodać czarny)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Boczniaki oczyścić starannie papierowym ręcznikiem, pokroić
w paseczki. Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w drobną kostkę, bądź zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
cebulę drobno posiekać. W sporym garnku rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa
i grzyby wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim i dusić przez 15
minut na niedużym ogniu. Kiedy warzywa się podduszą wsypać pozostałe przyprawy (poza majerankiem), całość zalać 2 litrami przefiltrowanej wody z łyżeczką soli. Gotować pod przykryciem kolejne 15 – 20 minut do czasu,
aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem.
Rada: roztarcie majeranku w dłoniach wzmacnia jego aromat.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz