niedziela, 19 sierpnia 2018

Wegańska sałatka wysokobiałkowa

Wegańskie szaleństwo na temat ciecierzycy, migdałów, pomarańczy, ogórka kiszonego i papryki na lodowej sałacie, okraszonych sezamem i grubym czarnym pieprzem.



Skład:

- 1 główka sałaty lodowej
- 3 laski selera naciowego
- ogórek zielony
- 2 ogórki kiszone
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 100 g surowej ciecierzycy, bądź 1 puszka soczewicy
- 2 pomarańcze
- garść migdałów w łupinach
- 2 łyżeczki sezamu
- 1 łyżeczka grubego pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Jeśli używamy surowej ciecierzycy, to najlepiej namoczyć ja na noc, to ułatwi i przyspieszy jej gotowanie. Cieciorę gotujemy ok. 30-40 min, sprawdzając miękkość. Jeśli używamy puszczkowca wystarczy odsączyć (wodę można zostawić i wykorzystać do bezy wegańskie, bądź omleta).
Warzywa płuczemy, sałatę rwiemy, na średniej wielkości kawałki, resztę warzyw kroimy w grubszą kostkę. Dodajemy cieciorę, migdały, cząstki z 1 pomarańczy, z drugiej pomarańczy wyciskamy sok, mieszamy z oliwą, pieprzem i sezamem.  Sosem polewamy sałatkę i mieszamy bezpośrednio przed spożyciem.
Rada: wybierajcie migdały ze skórą, ponieważ są bardziej wyraziste w smaku oraz skórka migdałów zawiera istotne dla zdrowia flawonoidy, które w połączeniu z witaminą E, obecną w miąższu orzechów skutecznie obniżają poziom cholesterolu, ponad to brązowa skórka migdałów stymuluje aktywność zdrowych bakterii w jelitach, wspierając proces trawienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz