czwartek, 29 października 2020

Faszerowane pieczarki portobello

 Faszerowane pieczarki portobello

Portobello - za tą wspaniale brzmiącą nazwą kryje się grzyb z rodziny pieczarek. Od tradycyjnej pieczarki różni go wielkość i bardziej intensywny smak. Niektórzy uważają, że to fantastyczna alternatywa dla wegetarian, bo w smaku przypomina pieczone mięso. Ja nie odniosłam takiego wrażenia, ale to tylko moje odczucie. Faszerowane pieczarki portobello to doskonały pomysł na aromatyczną przystawkę, bądź dodatek do dania głównego. 


Składniki:

- 4 sztuki pieczarek portobello

- 1 cebula

- pół szklanki ugotowanego ryżu

- pęczek koperku i/lub natki pietruszki

- 1/2 łyżeczki soli

- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

- szczypta pieprzu 

- szczypta chili

- 1 łyżeczka musztardy  

- 1 łyżka płatków drożdżowych

- opcjonalnie: szczypta pieprzu ziołowego, papryki wędzonej, suszonego oregano, bądź bazylii

- 1 jajko + 4 łyżki mleka (w wersji wegańskiej mleko roślinne do panierki zamiast jajka)

- bułka tarta do obtoczenia (można zastąpić mąką)

- 3 łyżki oleju 




Sposób przygotowania:

Pieczarki oczyścić, wyciąć nóżki i posiekać je. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone nóżki pieczarek. Chwilę dusić. Do miski wrzucić podsmażoną cebulę z pieczarkami, ryż, przyprawy, posiekany koperek i natkę, płatki drożdżowe. Wszystko razem dobrze wymieszać, najlepiej robi się to łapą. Jeśli farsz nie jest zbyt zwarty, można dodać łyżkę mąki kukurydzianej lub kaszy manny lub bułki tartej, żeby go zagęścić. Pieczarki kładziemy otwartą częścią do góry i faszerujemy, dość mocno dociskając masę. W misce roztrzepujemy jajo ze szczyptą soli i pieprzu oraz z dodatkiem mleka (bułka tarta nie pali się wówczas, a jest ładnie złocista), do drugiej miski sypiemy bułkę tartą. Jeśli wybraliśmy opcję wegańską, zamiast jajka używamy samego mleka z odrobiną soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy pieczarki farszem do góry i smażymy ok. 3-4 minuty, z obu stron na złoty kolor. Ja moje pieczarki podałam jako dodatek do dania głównego, w towarzystwie warzyw pieczonych i pomidora. Pieczarki faszerowane równie dobrze smakują na zimno z dodatkiem surówki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz