wtorek, 10 listopada 2020

Kartoflak, zwany babką ziemniaczaną

 Kartoflak, zwany babką ziemniaczaną

Jak świat długi i szeroki, mówi się o nas Polaki cebulaki i kartoflaki. Myślę, że w tej materii Anglicy nie odbiegają od nas zbyt daleko. Kochają ziemniaki równie mocno, jak my, mają ich całe tony różnych odmian i zjadają w ogromnych ilościach pod postacią frytek, ziemniaków w mundurkach, pure, czy hash brown (taki niemal nasz placek ziemniaczany, tu do dostania nawet u Mc Szczura). Ziemniak to również nieodłączny element mojej diety. Kocham ziemniaka i już. Dziś proponuję potrawę, która w każdym rejonie Polski ma inną nazwę, te najbardziej popularne to babka ziemniaczana, kartoflak, kocmołuch, czy kućmok. Zwał jak zwał, to bida potrawa, która nie prezentuje się zbyt wytwornie, za to smakuje genialnie, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Babkę można kroić w plastry, podawać z zieloną surówką, z sosem grzybowym i kopytkami. 

Składniki:

- 1.5 kilograma obranych ziemniaków

- 2 cebule

- 200 gram pieczarek 

- 100 gram startej mozzarelli (opcjonalnie)

- 2 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka pieprzu

- 2 jajka

- 1 łyżeczka majeranku

- 1 łyżeczka tymianku

- 1/2 pieprzu ziołowego

- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie)

- ok. 6-8 łyżek mąki pszennej  

- 2 łyżki kaszy manny

- garść posiekanej natki pietruszki i/lub koperku, i/lub szczypiorku

- 3 łyżki oleju 

Sposób przygotowania:

Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, podsmażamy na oleju. Połowę ziemniaków trzemy na tarce o dużych oczkach, drugą połowę na tarce o oczkach małych. Do startych ziemniaków dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i resztę składników (poza olejem) oraz podsmażone pieczarki. Wszystko dobrze mieszamy, próbujemy (ale nie łykamy, to surowe ziemniaki). Ciasto powinno być mocno wyraziste w smaku i mieć konsystencję gęstej śmietany. Formę smarujemy olejem i wylewamy do niej ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i wkładamy babę na ok. 2 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia kartoflaka można posypać po wierzchu startym serem. Skórka powinna być mocno spieczona. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz