Frytki z batatów z piekarnika
Bataty, czyli słodkie ziemniaki poznałam dopiero na angielskiej ziemi, ale wiem, że w Polsce też są już dość popularne. Ich kolor wciąż mnie zachwyca. Dodaję je do gulaszu, do curry, ale i sprawdzają się świetnie w wersji frytek z piekarnika ze świeżym rozmarynem.
Składniki:
- 1 kilogram batatów
- 1 pęczek świeżego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/3 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, opcja góra dół, bądź grill. Ziemniaki umyć, osuszyć. Nie obierać. Pokroić na grube frytki. Wyłożyć na papier do pieczenia. Dodać przyprawy, olej, wymieszać. Stawić do piekarnika na ok. 20 minut.
Frytki z batatów można podawać samodzielnie z sosem czosnkowym, bądź jogurtowym, albo jako dodatek do domowych burgerów, do obiadu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz