niedziela, 15 listopada 2020

Lato na talerzu w listopadzie

 Wegańskie naleśniki z domową frużeliną 

Staram się kulinarnie rozpieszczać moją rodzinę. W niedziele przygotowuję dla nich śniadania, które wymagają niespiesznych poranków. Dziś proponuję wam wegańskie naleśniki (przepis w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/02/weganskie-nalesniki.html) z domową frużeliną. Domową frużelinę wykonuję z mrożonych owoców, które w czasie sezonu zamykam w pojemnikach, a w jesienne i zimowe dnie, odmrażam lato i podaję słońce na talerzu.

Składniki na frużelinę:

- 300 gram mrożonych owoców (do wyboru: maliny, truskawki, poziomki, jeżyny, porzeczki, jagody, borówki)

- 3 łyżeczki słodzika (cukier trzcinowy, melasa, syrop z daktyli)

- 1 i pół łyżeczki mąki ziemniaczanej 


Sposób przygotowania:

Owoce wrzucam do garnka z grubym dnem. Podlewam odrobinę wodą i odmrażam na niewielkim ogniu. Dodaję słodzik. Gdy owoce puszczą już sok, za pomocą żyrafy, lekko je blenduję, aby nie było wielkich kawałków (ułatwia to później jedzenie naleśnika, bez truskawki na ubraniu ;)).  W kubeczku wypełnionym do połowy zimną wodą, dodaję mąkę ziemniaczaną, mieszam. Zawiesinę wlewam do owoców, szybko mieszkam i doprowadzam do wrzenia. Frużelina jest gotowa.  


Naleśniki najlepiej smakują z ciepłą frużeliną, posypane odrobiną suszonej, zmielonej skórki pomarańczowej. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz