Pasta z białej fasoli z chrzanem
Szybka,prosta
i bardzo sycąca pasta wegańska. Zrobienie jej zajmuje zaledwie kilka
minut. Można jeść z domowym chlebem na zakwasie (przepis w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2018/08/chleb-na-zakwasie.html lub jako dip do surowych warzyw, pokrojonych w słupki.
Składniki:
- puszka białej fasoli lub 100 gram białej suchej fasoli
- łyżka dobrego chrzanu bez dodatku mleka w proszku
- odrobina oleju kukurydzianego / oliwy
- 1 łyżeczka majeranku lub oregano
- sól do smaku
- ewentualnie odrobina wody
- opcjonalnie zalecam płatki drożdżowe nieaktywne - 1 łyżka
- dla zainteresowanych można dodać łyżeczkę sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Jeśli używamy suchej fasoli, należy namoczyć ją na noc. Rano wypłukać, zalać czystą wodą i gotować do miękkości. Można gotować z dodatkiem liścia laurowego i ziarenek ziela angielskiego, które po ugotowaniu wyciągamy. Gdy używamy fasoli z puszki, odsączamy ją na sicie i przepłukujemy zimną wodą. Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę i gotowe. Próbujemy i ewentualnie dosmaczamy.
Rada: jeśli pasta jest zbyt sucha można dodać odrobinę wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz