Wegańskie krokiety z pasternaku
Po przeprowadzce do Anglii byłam mocno zaskoczona faktem, że tu korzeń pietruszki spotkać można tylko w polskim sklepie. Na co dzień Anglicy jadają parsnip, czyli nasz pasternak zwyczajny. Wygląd bardzo podobny, tyle że różnią się od dupki strony. W smaku pasternak jest bardziej słodki. Przyzwyczaiłam się już do tego smaku, choć tęsknię za polskim korzeniem pietruszki. Dziś proponuję przesmaczne krokiety z orzechami.
Składniki:
- 3 sztuki pasternaku (równie dobrze można użyć korzeń pietruszki)
- garść orzechów mózgów (włoskie)
- 1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- pół szklanki mąki grochowej (mąka z ciecierzycy)
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Pasternak zetrzeć na tarce o małych oczkach, zasypać solą i odczekać aż puści nieco soku. Do startego korzenia dorzucić posiekane orzechy (niezbyt drobno), sodę, pieprz i mąkę. Całość wymieszać. Ciasto odstawić na ok. 20 minut, aby mąka grochowa mogła popracować. Gdy ciasto jest za suche można dodać nieco wody. W garnku z głębokim dnem, lub na woku rozgrzać olej, sporą ilość, krokiety muszą być smażone na głębokim oleju. Łyżką nabierać ciasto i wrzucać na rozgrzany olej. Gdy krokiety się rozpadają, należy dodać nieco więcej mąki. Smażyć z każdej strony na złoto - brązowy kolor. Łyżką cedzakową wykładać na talerz wyłożony papierem ręcznikowym, który pozwoli wchłonąć nadmiar tłuszczu. Krokiety doskonale smakują na gorąco z zieloną surówką, albo jako przekąska na zimno. Ich orzechowy smak zapada w pamięć na bardzo długo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz