wtorek, 10 listopada 2020

Wegańskie krokiety z pasternaku

 Wegańskie krokiety z pasternaku 

Po przeprowadzce do Anglii byłam mocno zaskoczona faktem, że tu korzeń pietruszki spotkać można tylko w polskim sklepie. Na co dzień Anglicy jadają parsnip, czyli nasz pasternak zwyczajny. Wygląd bardzo podobny, tyle że różnią się od dupki strony. W smaku pasternak jest bardziej słodki. Przyzwyczaiłam się już do tego smaku, choć tęsknię za polskim korzeniem pietruszki. Dziś proponuję przesmaczne krokiety z orzechami. 

Składniki:

- 3 sztuki pasternaku (równie dobrze można użyć korzeń pietruszki)

- garść orzechów mózgów (włoskie)

- 1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu 

- 1/2 łyżeczki soli

- 1/2 łyżeczki sody 

- pół szklanki mąki grochowej (mąka z ciecierzycy)

- olej do smażenia 



Sposób przygotowania:

Pasternak zetrzeć na tarce o małych oczkach, zasypać solą i odczekać aż puści nieco soku. Do startego korzenia dorzucić posiekane orzechy (niezbyt drobno), sodę, pieprz i mąkę. Całość wymieszać. Ciasto odstawić na ok. 20 minut, aby mąka grochowa mogła popracować. Gdy ciasto jest za suche można dodać nieco wody. W garnku z głębokim dnem, lub na woku rozgrzać olej, sporą ilość, krokiety muszą być smażone na głębokim oleju. Łyżką nabierać ciasto i wrzucać na rozgrzany olej. Gdy krokiety się rozpadają, należy dodać nieco więcej mąki. Smażyć z każdej strony na złoto - brązowy kolor. Łyżką cedzakową wykładać na talerz wyłożony papierem ręcznikowym, który pozwoli wchłonąć nadmiar tłuszczu. Krokiety doskonale smakują na gorąco z zieloną surówką, albo jako przekąska na zimno. Ich orzechowy smak zapada w pamięć na bardzo długo.  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz