niedziela, 2 lutego 2020

Wegańskie naleśniki

Wegańskie naleśniki

Naleśniki to jedna z najłatwiejszych potraw świata. Niestety należy też do tych czasochłonnych, dlatego zazwyczaj serwuje je domownikom w niedzielne, niespieszne poranki. Naleśniki można podać na 1001 sposobów. Na słodko, na ostro, każdemu według potrzeb. Dziś na śniadanie polecam naleśniki w wersji wytrawnej z ostrą pastą curry.



Składniki na naleśniki:


- 200 ml mleka roślinnego
- 200 ml wody
- szczypta soli
- łyżka oleju
- 2,5 szklanki mąki (mąka może być zwykła biała, ale najgenialniejsze naleśniki wychodzą z mąk mieszanych - kokosowa łączona z białą, bądź jaglana łączona z białą, bądź owsiana łączona z białą) w proporcji 1:3, czyli 1 część mąki kokosowej, owsianej bądź jaglanej, a 3 mąki białej); można również spróbować w proporcji 1:1, ale wówczas naleśniki będą dużo mniej elastyczne



Farsz:

- łyżka ostrej, czerwonej pasty curry
- 1 awokado
- 1 pomidor, bądź kilka pomidorków koktajlowych
- ćwiartka zielonego ogórka
- 2 liście sałaty rzymskiej
- garść rukoli
- szczypior
- sok z ćwiartki cytryny
- szczypta soli kala namak
- kawałeczek wegańskiego sera żółtego, bądź w wersji niewegańskiej twardego sera koziego
 

 

Sposób przygotowania:


Wymieszać składniki płynne, dosypać mąkę i sól i za pomocą miksera, bądź trzepaczki rózgi wymieszać, do uzyskania gładkiej, bez grudek, konsystencji gęstej śmietany. 

Moje naleśniki smażę na naleśnikarce i bardzo polecam wam ten genialny kuchenny sprzęt. Naleśnikarka ma termostat, dzięki czemu naleśniki się nie spalą, nie pryska olejem, bo nie trzeba go używać, naleśniki mogą smażyć nawet dzieciaki, bo jest to urządzenie dużo bardziej bezpieczne niż tradycyjna patelnia. Naleśniki smażone na naleśnikarce zawsze się udają, nie przywierają, nie palą się, są idealnie okrągłe. Na naleśnikarkę, bądź patelnię (dodaj odrobinę oleju i rozprowadź go równomiernie) wylej nieco masy naleśnikowej, tak by rozprowadzając powstał ładny, okrągły, cienki placek. Smaż 1-2 minut i przewróć na drugą stronę. Smaż kolejną 1-2. Zdejmij z naleśnikarki/patelni. 
W ten sposób można wysmażyć całą masę naleśnikową. Można również zrobić tak: wylać odrobinę masy naleśnikowej, usmażyć z jednej strony i po przerzuceniu naleśnika na drugą stronę posmarować tę usmażoną pastą curry, dodać ser, żeby się podgrzał. Po 2 minutach zdjąć naleśnik z patelni, wyłożyć na talerz i dodać resztę warzyw, skrapiając sokiem z cytryny i posypując solą kala namak. 

Rada: w wersji niewegańskiej do masy naleśnikowej można dodać jajko.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz