Zakwas na żur
Nie ma nic prostszego niż zrobienie domowego zakwasu na żur. Wiele frajdy, przy odrobinie wysiłku.
Składniki:
- sporej wielkości słoik
- 500 ml przegotowanej, ostudzonej wody
- 6 łyżek mąki żytniej razowej
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka suszonych liści methi
Sposób przygotowania:
Do wyparzonego i wytartego do sucha słoika wsypujemy mąkę, dodajemy obrany czosnek (można pokroić na mniejsze kawałki), przyprawy. Całość zalewamy wodą i mieszamy drewnianą łyżką. Słoik przykrywamy gazą, ściereczką, bądź ręcznikiem papierowym i zabezpieczamy gumką recepturką. Słoika nie można szczelnie zakręcić, bo zabijemy bakterie, które będą produkowały się w słoju. Tak przygotowany zaczyn na zakwas odstawiamy w ciepłe miejsce. Mieszamy rano i wieczorem drewnianą łyżką, aż do momentu gdy zakwas będzie miał kwaśny zapach i smak. Może to zająć 5-7 dni, w zależności od tego, jak ciepło będzie miał nasz słoik.
Tak przygotowany zakwas przechowujemy w lodówce i wykorzystujemy do przygotowania domowego żuru. Gdy naszego zakwasu zostanie niewiele, wówczas do tej resztki dorabiany nowy zaczyn. Taka sama procedura, ale mamy już dobre kultury bakterii, z poprzedniego zakwasu, które przyspieszą cały proces. Przepis na domowy żur znajdziecie tutaj: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/02/zur-weganski.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz