poniedziałek, 24 lutego 2020

Żur wegański

Żur wegański

"Z żuru chłop jak z muru", jak mawia staropolskie powiedzenie i wiele w tym prawdy. Jest to jedna z moich ukochanych zup zimowych. Żur robię na domowym zakwasie z mąki żytniej. Po przeprowadzce do UK nabyłam nowe znajomości z Polakami z bardzo różnych regionów Polski i co rusz toczą się dyskusje na temat nazewnictwa. Czy żur, czy żurek, czy żur to to samo co barszcz biały, a co to zalewajka. Jak podaje Wiki żur to zupa przyrządzana na bazie zagęszczonego zakwasu chlebowego, zwykle z mąki żytniej, mająca charakterystyczny kwaśny smak. Według jednej tradycji nazw żurek i barszcz biały stosuje się wymiennie, według innej żurek jest zupą przyrządzaną na bazie mąki żytniej, zaś barszcz biały na bazie mąki pszennej. Są to jednak sprzeczności wynikłe z ruchów przesiedleńczych w całej Polsce. 
Wege kuchnia ma to do siebie, że śmiało można porzucić stereotypy i w poniedziałek zamiast pomidorowej ugotować żur.

Składniki:

- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 5 ziemniaków obranych i pokrojonych w grubszą kostkę 
- garść suszonych grzybów
- 2 łyżeczki soli
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka liści methi (kozieradka)
- 1 łyżeczka majeranku 
- 2 łyżki oleju 
- 2,5 litra wody
- 1/2 szklanki domowego zakwasu na żur


Sposób przygotowania:

Do dużego garnka wlewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę, solimy, smażymy kilka minut do zrumienienia. Dodajemy ziemniaki, pieprz, ziele, liść laurowy, smażymy kolejne kilka minut. Całość zalewamy wodą. Przykrywamy. W tym czasie grzyby suszone wrzucamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach dorzucamy do zupy. Całość gotujemy ok. 15-20 minut. Dodajemy zakwas na żur (przepis znajdziecie tutaj: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/02/zakwas-na-zur.html, roztarty w rękach majeranek i methi. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty. 

Rada: żur można również podać z ziemniakami pieczonymi w piecu, albo chlebem domowym (przepis na chleb znajdziecie tu: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2018/08/chleb-na-zakwasie.html. 
Doskonale smakuje też z pieczonymi na patelni wege kiełbaskami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz