czwartek, 15 października 2020

Krem z kalafiora z chipsami z jarmużu

 Krem z kalafiora z chipsami z jarmużu 

Pora na jarmuż już się zaczęła. Staram się go przemycać w większości jesiennych potraw. Należy jeść lokalne i sezonowe warzywa i owoce. Tak planowana dieta wpływa korzystnie na środowisko i nasz portfel. Dziś proponuję wam krem z kalafiora podany z chipsami z jarmużu. To bardzo szybkie, proste i niedrogie danie, która na pewno mogłoby znaleźć się w menu ekskluzywnej i drogiej restauracji. 

Składniki:

- 1/2 kalafiora

- 2 marchewki

- 1 pietruszka (korzeń)

- 1 cebula

- 1 ząbek czosnku

- 4 ziemniaki 

- 1 łyżeczka soli

- 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 

- 3 łyżki oleju 

- sok wyciśnięty z połówki cytryny bądź limonki

Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na dość spore kawałki. Do garnka z grubym dnem wlewamy olej, gdy olej się nagrzeje wrzucamy warzywa i przyprawy. Warzywa smażymy, mieszając od czasu do czasu. Uważamy, żeby zbytnio się nie przypaliły, ale mocno zrumieniły. Gdy zawartość garnka będzie dobrze zrumieniona dolewamy 3 litry wody. Przykrywamy. Gotujemy do miękkości. Zdejmujemy pokrywkę, garnek zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera żyrafy miksujemy zupę na krem. Doprawiamy sokiem z limonki, bądź cytryny i w razie konieczności dosmaczamy. Zupę podajemy z chipsami z jarmużu (przepis w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/10/chipsy-z-jarmuzu.html, oprószoną słodką papryką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz