Krem z kalafiora z chipsami z jarmużu
Pora na jarmuż już się zaczęła. Staram się go przemycać w większości jesiennych potraw. Należy jeść lokalne i sezonowe warzywa i owoce. Tak planowana dieta wpływa korzystnie na środowisko i nasz portfel. Dziś proponuję wam krem z kalafiora podany z chipsami z jarmużu. To bardzo szybkie, proste i niedrogie danie, która na pewno mogłoby znaleźć się w menu ekskluzywnej i drogiej restauracji.
Składniki:
- 1/2 kalafiora
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 ziemniaki
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 3 łyżki oleju
- sok wyciśnięty z połówki cytryny bądź limonki
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na dość spore kawałki. Do garnka z grubym dnem wlewamy olej, gdy olej się nagrzeje wrzucamy warzywa i przyprawy. Warzywa smażymy, mieszając od czasu do czasu. Uważamy, żeby zbytnio się nie przypaliły, ale mocno zrumieniły. Gdy zawartość garnka będzie dobrze zrumieniona dolewamy 3 litry wody. Przykrywamy. Gotujemy do miękkości. Zdejmujemy pokrywkę, garnek zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera żyrafy miksujemy zupę na krem. Doprawiamy sokiem z limonki, bądź cytryny i w razie konieczności dosmaczamy. Zupę podajemy z chipsami z jarmużu (przepis w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/10/chipsy-z-jarmuzu.html, oprószoną słodką papryką.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz