sobota, 24 października 2020

Bulion z obierek

 Bulion z obierek

Wpis z serii "wykorzystuję, nie marnuję". Nie lubię ani marnować, ani wyrzucać jedzenia. Z obierek robię albo chipsy, przepis w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/04/chipsy-z-obierek.html albo bulion. Nic prostszego, a satysfakcja mega, gdy ze "śmieci" robimy żarcie. 

 

Składniki:

- obierki z dobrze umytych warzyw: ziemniaków, marchewki, pietruszki, słodkich ziemniaków, cebuli, czosnku, pory

Sposób przygotowania:

Warzywa przed obraniem dobrze myjemy. Obierki zbieram do pojemnika i mrożę. Gdy uzbiera mi się ich wystarczająco dużo, wrzucam do gara, zalewam wodą, przykrywam i gotuję na wolnym ogniu ok. 1.5 godziny. Gdy bulion przestygnie, wlewam go do pojemników i wkładam do zamrażalnika. Gotując zupę, wystarczy tylko wyjąć pojemnik z bulionem i gotowe. 

Rada: mojego bulionu nie dosmaczam podczas gotowania, bo nie wiem, do czego finalnie go wykorzystam. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz