wtorek, 13 października 2020

Jesienna zupa z dyni z jarmużem

 Jesienna zupa z dyni z jarmużem 

To, że należy jeść lokalne warzywa i owoce sezonowe wiemy nie od dziś. To bardzo smaczny, niedrogi i ekologiczny sposób postępowania. Jeden z polskich kucharzy z gwiazdką Michelin gotuje w ten sposób.  Jesień zdecydowanie kojarzy mi się z dynią i jarmużem. Pomijając genialne jesienne kolory obu warzyw, ogromną zaletą jest również ich dostępność, cena i wszechstronność zastosowania. Dziś proponuję wam absolutnie genialną jesienną zupę z dyni z jarmużem i orientalną nutą. 

Składniki:

- pół dyni 

- 2 ziemniaki

- 1 marchewka 

- 1 cebula

- garść wiórek kokosowych

- 1/2 łyżeczki kurkumy 

- 1/2 łyżeczki curry

- 3 łyżki oleju 

- 1 łyżeczka soli

- 1/2 łyżeczki pieprzu 

- 2 listki laurowe 

- 2 ziarenka ziela angielskiego

- garść jarmużu 


Sposób przygotowania:

Warzywa umyć, obrać i pokroić w sporą kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić warzywa. Lekko podsmażyć, dodać wiórki kokosowe i przyprawy. Całość podsmażyć, aby olej przeszedł aromatem przypraw. Po 5 minutach warzywa zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości (około 20 minut). W tym czasie, w garnku lub głębokiej patelni, rozgrzać odrobinę oleju. Jarmuż umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części, wrzucić na rozgrzany olej. Podsmażyć około 2 -3 minut, często mieszając, aby uniknąć przypalenia (jarmuż dość szybko pali się na brzegach). Dodać kilka łyżek wody i przykryć. Dusić kilka minut, zdjąć pokrywkę i doprowadzić do odparowania wody. Naszą zupę zblendować na krem, za pomocą blendera żyrafy. Gdy zupa już będzie miała kremowa konsystencją, dosmaczyć w razie potrzeby, dodać podduszony jarmuż. Podawać gorącą posypaną podprażonymi nasionami dyni, bądź słonecznika. Opcjonalnie można oprószyć płatkami chili. 

 Rada: obieranie dyni to najtrudniejsza czynność w tym przepisie. Jeśli chcecie tego uniknąć, można użyć dyni Hokkaido - ten rodzaj dyni jest wyjątkowy, ponieważ można ją jeść ze skórą. W przypadku użycia innego rodzaju dyni można ją przekroić na pół, albo na ćwiartki, skropić oliwą i wstawić na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu dynię będzie łatwo oskalpować. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz