Orientalne babeczki cukiniowe
Jesień to czas na dynię i cukinię. Dziś proponuję Wam spontaniczne sprzątnie lodówki, które zaowocowało przecudnie pachnącymi i nieziemsko smacznymi babeczkami cukiniowymi. Są niezwykle proste i niezwykle aromatyczne, doskonale smakują zarówno podane na zimno, jak i na gorąco. Świetnie sprawdzą się w roli bułeczek śniadaniowych, ale i jako bardzo ciekawa przystawka na przyjęciu.
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 jajko
- garść mięty, natki pietruszki i rukoli
- 2 łyżki mąki grochowej
- 1/2 łyżeczki asafetydy
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka startej mozzarelli
- 1 łyżka kaszy manny do obsypania foremek
Sposób przygotowania:
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w półksiężyce cukinię. Mocno podsmażamy. W miseczce rozbełtać jajo z odrobiną wody, mąką grochową, przyprawami i drobno posiekanymi, świeżymi ziołami. Masę wymieszać z cukinią. Foremki na muffinki wysmarować masłem, obsypać kaszą manną, wyłożyć powstałe ciasto, posypać po wierzchu startą mozzarellą i wstawić do pieca nagrzanego do 170 stopni na 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz