czwartek, 22 października 2020

Orientalne babeczki cukiniowe

 Orientalne babeczki cukiniowe 

Jesień to czas na dynię i cukinię. Dziś proponuję Wam spontaniczne sprzątnie lodówki, które zaowocowało przecudnie pachnącymi i nieziemsko smacznymi babeczkami cukiniowymi. Są niezwykle proste i niezwykle aromatyczne, doskonale smakują zarówno podane na zimno, jak i na gorąco. Świetnie sprawdzą się w roli bułeczek śniadaniowych, ale i jako bardzo ciekawa przystawka na przyjęciu.

Składniki:

- 1 cukinia

- 1 jajko

- garść mięty, natki pietruszki i rukoli

- 2 łyżki mąki grochowej

- 1/2 łyżeczki asafetydy

- 1/2 łyżeczki kurkumy

- 1/2 łyżeczki soli

- 2 łyżki oleju 

- 1 łyżka startej mozzarelli 

- 1 łyżka kaszy manny do obsypania foremek

Sposób przygotowania:

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w półksiężyce cukinię. Mocno podsmażamy. W miseczce rozbełtać jajo z odrobiną wody, mąką grochową, przyprawami i drobno posiekanymi, świeżymi ziołami. Masę wymieszać z cukinią. Foremki na muffinki wysmarować masłem, obsypać kaszą manną, wyłożyć powstałe ciasto, posypać po wierzchu startą mozzarellą i wstawić do pieca nagrzanego do 170 stopni na 10 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz