Wczoraj wyprawiałam skromne przyjęcie urodzinowe. Moich gości postanowiłam uraczyć wieńcem szpinakowym, który jednak wszyscy zgodnym chórem nazwali Słońcem Peru. To bardzo efektowne, smaczne i w sumie dość proste danie. Gdy tylko wyjęłam je z pieca rozeszło się, jak przysłowiowe świeże bułeczki, w mgnieniu oka.
Składniki:
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 500 gram mrożonego szpinaku (ja preferuję brykiet)
- 1 opakowanie serka ricotta
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 100 gram startej mozzarelli
- kilka gałązek świeżego tymianku (opcjonalnie), można dać suszony
- 1 jajko + kilka łyżek mleka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sezamu
Opcja dla mniej leniwych - wieniec z ciasta drożdżowego
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 25 gram drożdży świeżych
- 1 jajo
- 1 łyżeczka cuku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki gęstej śmietany
Sposób przygotowania:
Mleko lekko podgrzać, dodać cukier, drożdże i łyżkę mąki. Wymieszać. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Następnie dodać sól, jajo, resztę mąki i wyrobić ciasto. Ciasto włożyć oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, ciasto podzielić na 2 równe połowy, rozwałkować je na dość cienkie placki średnicy ok. 30 cm. Dalej postępować wedle przepisu poniżej, z tym że po wykonaniu wszystkich czynności, przed włożeniem do pieca, odstawić wieniec na 15 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 minut, przez ok. 35-40 minut.
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy olej, gdy się rozgrzeje wrzucamy szpinak. Gdy szpinak się rozmrozi, dodajemy sól, rozgnieciony czosnek. Dusimy kilka minut pod przykryciem. Studzimy szpinak, dodajemy sery, przyprawy, mieszamy, próbujemy. W razie konieczności dosmaczamy. Masa powinna być dość wyrazista w smaku. Na papier do pieczenia wykładamy pierwszy arkusz ciasta francuskiego. Za pomocą noża, bądź radełka wycinamy największe koło, jakie się da z waszego arkusza. Na sam środek wykładamy kulę z masy szpinakowo - serowej. Z pozostałej masy tworzymy krąg, zostawiając ok. 2 - 3 centymetrów od brzegu i taką samą przerwę między kręgiem, a kulą w środku. Na wierzch układamy drugi arkusz ciasta francuskiego. Na środku kładziemy miseczkę, średnicą odpowiadającą naszej kuli z masy. Dociskamy delikatnie do dołu. Z ciasta wycinamy koło, o podobnej średnicy, do tego na spodzie. Widelcem dociskamy brzegi. Za pomocą noża nacinamy nasz wieniec (zdjęcie powyżej). Tak powstałe elementy odwracamy farszem do góry, uważając, aby nie oderwać ich od całości. Usuwamy miskę. Za pomocą pędzelka ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut, do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz