wtorek, 20 października 2020

Orientalna zapiekanka z owocem chlebowca

 Orientalna zapiekanka, czyli arabski placek z owocem chlebowca

Owoc chlebowca do tej pory kupowałam w puszce. Dziś pierwszy raz postanowiłam wykorzystać go w postaci suszonej. Owoc chlebowca, zwany inaczej jackfruit, pochodzi z Indii, a obecnie uprawiany jest w Azji, Afryce, Australii.  Jest to największy owoc rosnący na drzewie. Jest idealny dla osób dbających o linię, ponieważ jest niskokaloryczny. Jest doskonałym zastępnikiem mięsa, ponieważ zawiera dużo białka. Jest bogaty w skrobię, żelazo i witaminy, w tym witaminę C, której nieprzeciętnie wysoka zawartość wpływa na odporność naszego organizmu. Dzięki zawartości witaminy A dobrze wpływa na nasze oczy. Zapobiega utracie wapnia, a nawet odżywia kości dotknięte jego niedoborem. Zatem - jeśli tylko będziecie mieli okazję kupić gdzieś owoc chlebowca, polecam bardzo gorąco. 

Składniki:

- 100 gram suszonych owoców chlebowca 

- 250 gram pieczarek

- 2 cebule

- opcjonalnie 50 gram mozzarelli 

- 1 łyżeczka soli

- 1/2 łyżeczki pieprzu białego (najlepiej świeżo zmielonego)

- 3 łyżki oleju

- 2 łyżeczki sosu sojowego

- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego

- 2 łyżeczki ostrego sosu Sriracha



Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju. W między czasie kroimy pieczarki na plasterki. Dorzucamy do zrumienionej cebuli. Całość solimy, pieprzymy. Dusimy ok. 5 minut. Owoc chlebowca wrzucamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie płuczemy pod zimną wodą. Pozostawiamy, aby obciekł z wody. Kroimy na cienkie paseczki. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy pozostały olej. Smażymy w dość wysokiej temperaturze, doprawiając sosem sojowym, koncentratem i sosem Sriracha. Owoc może się nawet lekko przypiec. Na talerzu kładziemy placek arabski (przepis w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/06/placki-arabskie.html), smarujemy odrobiną musztardy, wykładamy podsmażone pieczarki z cebulą, na wierzch dajemy owoc chlebowca. Całość można posypać startym serem mozzarella i ozdobić natką pietruszki, bądź drobno posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na gorąco, zapieczony przez kilka minut w grillu, albo w piecu.


Z jackfruita polecam również przepyszny gulasz. Przepis w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/06/gulasz-z-owoca-chlebowca-z-kluskami.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz