środa, 22 stycznia 2020

Tarta cukiniowo - marchewkowa

Zakręcona tarta 


To jedno z moich popisowych dań. Na stałe weszło do menu jednej z wegetariańskich restauracji, w których prowadziłam warsztaty wege gotowania. Ostrzegam - nie jest to danie ani szybkie, ani bardzo łatwe, ale na pewno zrobi ogromne wrażenie na osobach, które nią poczęstujecie. 




Składniki na ciasto: 


- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g mąki pszennej 
- 150 g masła roślinnego
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 80 ml chłodnej wody
- 1/2 łyżeczki kurkumy (dla koloru- wytworzy się piękna kompozycja)

Składniki na farsz:


- 1 średnia cukinia zielona
- 1 średnia cukinia żółta
- 2-3 długie marchewki
- 3-4 łyżki zielonego pesto (najlepiej domowego)
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- płatki chili 

Sposób przygotowania:

Jak zrobić spód do tarty:

Wymieszaj sypkie składniki na ciasto, dodaj zimne, najlepiej starte na grubych oczkach masło, ugniataj ciasto, dodając powoli wodę. Zagniataj ciasto do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciasto nie powinno ani kleić się do rąk, ani rozpadać. Wyrobione ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. 

Gdy nasze ciasto dojrzewa w lodówce przygotowujemy farsz. Warzywa myjemy, marchewkę obieramy. I teraz najtrudniejsza część zabawy: cukinie i marchew musimy pokroić na jak najcieńsze plastry, po długości...nie jest to łatwe, ale nie jest też niemożliwe. Wystarczy ostry, dość spory nóż, albo specjalna obieraczka zwana mandoliną. Cukinie obsypujemy delikatnie solą i przyprawami. Marchew kroimy w ten sam sposób, po długości. Plastry marchwi gotujemy na parze ok. 5 minut. 

Rozgrzewamy piekarnik do ok. 180-190 stopni. Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy na posypanej mąką tortownicy tworząc okrąg o średnicy większej niż blacha. Przenosimy do formy na tartę, formując brzegi, a nadmiar ciasta usuwając. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, a na wierzch wysypujemy fasolę, albo szklane kulki do obciążenia. Ten patent sprawi, że nasza tarta nie podniesie się i nie popęka. Spód pieczemy ok. 12 minut. 

Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy pesto (przepis na domowe pesto https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/01/pesto-z-lisci-rzodkiewki.html, )i zaczynamy zabawę z warzywnymi paskami. Układamy na przemian zieloną cukinię, żółtą i marchew, startując od zewnątrz, układając paski aż do samego środka. W ten sposób powstanie pięknie zakręcony wzór. Całość posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Na koniec tartę posypujemy płatkami chili. 

Rada: tartę można podać na gorąco lub na zimno, najlepiej z lekką surówką. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz