sobota, 11 stycznia 2020

Roladki z bakłażana

Roladki z bakłażana


To danie na pewno nie należy do tych, które robi się szybko, łatwo i przyjemnie. Ale z całą pewnością bardzo szybko i przyjemnie się je pochłania. To jedno z moich popisowych dań, które po prowadzonych przeze mnie warsztatach wegańskich, weszło na stałe do menu jednej z wege knajp w Częstochowie. Naprawdę warto poświęcić czas na zrobienie roladek z bakłażana. Bez wątpienia skradną wasze serca.



Składniki:


- bakłażan 2 szt.
- kasza jaglana ok. 250 g
- cebula 1 szt.
- pieczarki 250 g
- sól
- pieprz
- methi
- 2 łyżki oleju

Sos pomidorowy:

- cebula 1 szt.
- czosnek 3 ząbki
- chili w płatkach ok. 1/2 łyżeczki
- sos pomidorowy 1 karton
- puszka pomidorów 
- 2 łyżki oleju 



Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja zawsze przed ugotowaniem, przelewam surową kaszę wrzątkiem, żeby pozbyć się mydlanego posmaku. Kasza jaglana zawiera saponiny. W międzyczasie na patelni podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaję nieco soli i czekam, aż cebula się lekko zeszkli. Wówczas daję pokrojone dość drobno, albo starte na tarce o grubych oczkach pieczarki. Całość podduszam, doprawiając pieprzem. Bakłażana kroję w poprzek na plastry, solę każdy plaster, i daję im ok. 15 min na pozbycie się goryczki. Po tym czasie każdy plaster wycieram ręcznikiem papierowym. Plastry bakłażana griluję kilka minut z każdej strony. 
Do ugotowanej kaszy jaglanej dodaję podduszone pieczarki z cebulą, całość mieszam, dodaję methi i w razie konieczności doprawiam solą i pieprzem. 
Farsz owijam w plastry bakłażana i gotowe roladki układam w naczyniu żaroodpornym. Gdy wszystkie roladki będą już w naczyniu, biorę się za przygotowanie sosu. 
W garnku rozgrzewam olej, dodaję cebulę pokrojoną w kostkę, solę. Cebula powinna się lekko zeszklić. Dodaję pomidory, sos pomidorowy, posiekany drobno czosnek, chili. Całość duszę ok. 6-8 minut. Sos powinien być ostry. Sosem polewam roladki. Całość wstawiam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, zapiekam ok. 30 minut. 
Całość można posypać posiekaną natką pietruszki, bądź świeżą kolendrą. 

Rada: przed wstawieniem roladek do pieca, można posypać je również żółtym serem.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz