Sajgonki z kiszoną kapustą
Kocham eksperymenty i spontaniczność (nie tylko w kuchni). Na pomysł sajgonek z kiszoną kapustą wpadłam pewnego popołudnia szykując dania na imprezę urodzinową mojego męża. Z produkcji "freszy" (przepis znajdziecie tutaj) https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/01/weganskie-przekaski.html zostało kilka sztuk papieru ryżowego, a z produkcji bigosu (przepis znajdziecie tutaj) https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/search/label/bigos nieco kiszonej kapusty. A że nie lubię wyrzucać jedzenia, to postanowiłam jakoś to "pożenić".
Składniki:
- papier ryżowy
- kapusta kiszona
- kminek
- majeranek
- czarny sezam, bądź czarnuszka
- czarny sezam, bądź czarnuszka
- nasiona kolędry, roztarte w moździerzu
- płatki chili
- olej
Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkować, podsmażyć na oleju dodając przyprawy. Ostudzić.
Do szerokiego, niskiego naczynia wlać gorącą wodę. Moczyć w niej po 1 sztuce papieru ryżowego. Na namoczony papier ryżowy nakładać kapustę i zwijać, jak gołąbki. Smażyć w głębokim oleju.
Rada: można podawać jako przystawkę, albo przekąskę, np z kiełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz