sobota, 4 stycznia 2020

Sajgonki z kiszoną kapustą

Sajgonki z kiszoną kapustą


Kocham eksperymenty i spontaniczność (nie tylko w kuchni). Na pomysł sajgonek z kiszoną kapustą wpadłam pewnego popołudnia szykując dania na imprezę urodzinową mojego męża. Z produkcji "freszy" (przepis znajdziecie tutaj) https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/01/weganskie-przekaski.html   zostało kilka sztuk papieru ryżowego, a z produkcji bigosu (przepis znajdziecie tutaj) https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/search/label/bigos nieco kiszonej kapusty. A że nie lubię wyrzucać jedzenia, to postanowiłam jakoś to "pożenić". 



Składniki:


- papier ryżowy
- kapusta kiszona
- kminek
- majeranek
- czarny sezam, bądź czarnuszka
- nasiona kolędry, roztarte w moździerzu
- płatki chili
- olej 

Sposób przygotowania:


Kapustę poszatkować, podsmażyć na oleju dodając przyprawy. Ostudzić. 
Do szerokiego, niskiego naczynia wlać gorącą wodę. Moczyć w niej po 1 sztuce papieru ryżowego. Na namoczony papier ryżowy nakładać kapustę i zwijać, jak gołąbki. Smażyć w głębokim oleju. 

Rada: można podawać jako przystawkę, albo przekąskę, np z kiełkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz