Zupa krem z pora
Tę zupę - krem po raz pierwszy przyrządził specjalnie dla mnie szef jednej z częstochowskich restauracji. Było to jeszcze w "mięsnej" epoce. Wówczas potrawa ta skradła moje serce. Po przejściu na jasną stronę, zaczęłam ją przyrządzać w wersji wege. Smakuje równie wybornie, a może i lepiej...
Składniki:
- 3 szt pora
- ziemniaki 4-5 szt.
- marchewka
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz biały
- łyżeczka trzcinowego cukru
- 1 litr wody
Sposób przygotowania:
Warzywa obieram i kroję na grube plastry. Do gara wlewam olej, wrzucam warzywa, zasypuję 2 łyżeczkami soli i łyżeczką cukru. Całość podsmażam ok. 5-8 minut. Podsmażone warzywa zalewam wodą. Przykrywam pokrywką. Gotuję ok. 20 min. Po tym czasie garnek zdejmuję z ognia. Całość blenduję za pomocą blendera żyrafy. Doprawiam do smaku białym pieprzem.
Rada: podaję z grzankami, razowymi domowymi krakersami i kleksem jogurty bądź gęstej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz