sobota, 4 stycznia 2020

Zupa krem z pora

Zupa krem z pora


Tę zupę - krem po raz pierwszy przyrządził specjalnie dla mnie szef jednej z częstochowskich restauracji. Było to jeszcze w "mięsnej" epoce. Wówczas potrawa ta skradła moje serce. Po przejściu na jasną stronę, zaczęłam ją przyrządzać w wersji wege. Smakuje równie wybornie, a może i lepiej...



Składniki:


- 3 szt pora
- ziemniaki 4-5 szt.
- marchewka 
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz biały
- łyżeczka trzcinowego cukru
- 1 litr wody

Sposób przygotowania:


Warzywa obieram i kroję na grube plastry.  Do gara wlewam olej, wrzucam warzywa, zasypuję 2 łyżeczkami soli i łyżeczką cukru. Całość podsmażam ok. 5-8 minut. Podsmażone warzywa zalewam wodą. Przykrywam pokrywką. Gotuję ok. 20 min. Po tym czasie garnek zdejmuję z ognia. Całość blenduję za pomocą blendera żyrafy. Doprawiam do smaku białym pieprzem. 

Rada: podaję z grzankami, razowymi domowymi krakersami i kleksem jogurty bądź gęstej śmietany.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz