niedziela, 26 stycznia 2020

Spaghetti

Spaghetti 


Tak bardzo kocham kluchy, że chyba w moich żyłach płynie odrobina włoskiej krwi. Spaghetti to najprostsza i najszybsza, ale i jedna z dość efektownych potraw, które można podawać na wiele sposobów. Dziś będąc na zakupach natrafiłam na włoski makaron spaghetti z chili i czosnkiem. Nie zawahałam się go kupić i już nie mogłam doczekać się powrotu do domu, żeby go spróbować. 


Składniki:


- opakowanie makaronu spaghetti
- 250 g mrożonego szpinaku (ja najbardziej lubię brykiet)
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- puszka pomidorów w puszcze 
- garść włoskiego parmigiano
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyżeczka ziół do kuchni włoskiej 





Sposób przygotowania:


Do wrzącej osolonej wody, z odrobiną oleju wrzuć makaron i gotuje 9 minut, aby był al dente. W międzyczasie na odrobinie oleju podsmaż szpinak z czosnkiem, solą i pieprzem. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Podsmaż w osobnym garnuszku. Gdy cebula się zeszkli dodaj pomidory z puszki, sól, chili i zioła do kuchni włoskiej. Gotuj 4-5 minut. Pod koniec gotowania dodaj garść sera. 
Na środku talerza ułóż makaron, na to dodaj dużą łyżkę szpinaku i całość polej sosem pomidorowym. Udekoruj natką pietruszki bądź wierzą bazylią lub oregano. 

Rada: ja swoje spaghetti udekorowałam dodatkowo kleksem sosu czosnkowego. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz