poniedziałek, 27 stycznia 2020

Wegański ser

Kremowy ser z...ziemniaka 


To bardzo prosty, szybki, tani przepis na ser z...ziemniaka i marchewki. Każdy laik jest w stanie zrobić go w przeciągu kilku minut. Ten przepis to taki wegański myk kulinarny jak sojonez, czy beza z wody po cieciorce. 




Składniki:


- 2 ziemniaki
- 1 marchewka 
- 1/3 szklanki płatków drożdżowych
- 1/2 łyżeczki asafetydy
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli 
- 1/4 szklanki oleju
- kilka łyżek wody lub bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku  



Sposób przygotowania:


Warzywa obierz, pokrój w grubą kostkę i ugotuj. Ugotowane i lekko przestudzone wrzuć do kielicha blendera, dodaj resztę składników i blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Serek można jeść od razu. Smarować nim kanapki, jeść z krakersami, potraktować jako dip do warzyw. W lodówce można przetrzymywać go kilka dni. 


Rada: jeśli chcemy wykorzystać ser na pizzę, albo to tostów, należy włożyć go do zamrażalnika. Później dość łatwo można go zetrzeć na tarce bądź pokroić w plastry.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz