sobota, 4 stycznia 2020

Wegańskie przekąski

Freshe 

Freshe lub "fresze", jak sama nazwa wskazuje to coś świeżego. To bardzo szybka, prosta przekąska, która również może stać się doskonałą zabawą dla dzieciaków w kuchni, a co za tym idzie to jeden z lepszych sposobów jakie znam, na zachęcenie dzieci do jedzenia warzyw.  



Składniki:

- papier ryżowy
- tofu wędzone
- papryka - czerwona, żółta
- seler naciowy
- ogórek zielony
- cebula
- szczypior
- sałata
- pieczarki
- sos sojowy
- makaron ryżowy 
 
 


Sposób przygotowania:

Warzywa i tofu kroimy w wąskie paseczki (takie jak na fotografii). Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Do szerokiego, płytkiego naczynia wlewamy wrzątek. Maczamy po 1 sztuce papieru ryżowego. Papier ma zrobić się miękki. Wyciągamy z wody. Na środek namoczonego papieru nakładamy, wedle uznania, warzywa, tofu, makaron i zwijamy jak nasze, polskie gołąbki. Układamy na talerzu. Można również przeciąć na pół, wówczas są bardziej efektowne dla oka. Do miseczki lejemy sos sojowy. Fresze jemy najlepiej od razu, maczając w sosie sojowym. Gdy stoją za długo, papier ryżowy robi się suchy i twardy. 
 

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz