niedziela, 26 stycznia 2020

Faszerowane ziemniaki

Faszerowane, pieczone ziemniaki


Z Polski można wyjechać, ale Polska z nas nie wyjedzie. Jestem typowym przedstawicielem osobnika znad Wisły. Kocham ziemniaki - pod każdą postacią. Poniższy przepis doskonale nadaje się na obiad, na kolację na ciepło, na poczęstunek dla przyjaciół. Jest mało skomplikowany, a smaczny i syty. 




Składniki: 


- kilka sztuk (w zależności dla jak dużej grupy ludzi przygotowujecie potrawę) dorodnych ziemniaków
- 2 łyżki oleju 
- świeży szpinak ok 250g
- pęczek grubego szczypioru z cebulką
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki chili
- mieszanka ziół do ziemniaków, bądź własna mieszanka ziół (majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek, pieprz cayenne)
- 15 dag startego na grubych oczkach żółtego sera 

 



Sposób przygotowania: 


Ziemniaki duże posmarować olejem, posypać ziołami, upiec. Odciąć górę, wydrążyć środek i miąższ rozgnieść widelcem. Do masy dodać sól, pieprz, chili, zioła, szpinak, szczypior z cebulką i jaja. Wybełtać, zapakować do ziemniaków, posypać serem, przykryć odciętymi kapelutkami i zapiec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Prawda, że proste. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz