Faszerowane, pieczone ziemniaki
Z Polski można wyjechać, ale Polska z nas nie wyjedzie. Jestem typowym przedstawicielem osobnika znad Wisły. Kocham ziemniaki - pod każdą postacią. Poniższy przepis doskonale nadaje się na obiad, na kolację na ciepło, na poczęstunek dla przyjaciół. Jest mało skomplikowany, a smaczny i syty.
Składniki:
- kilka sztuk (w zależności dla jak dużej grupy ludzi przygotowujecie potrawę) dorodnych ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- świeży szpinak ok 250g
- pęczek grubego szczypioru z cebulką
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki chili
- mieszanka ziół do ziemniaków, bądź własna mieszanka ziół (majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek, pieprz cayenne)
- 15 dag startego na grubych oczkach żółtego sera
Sposób przygotowania:
Ziemniaki duże posmarować
olejem, posypać ziołami, upiec. Odciąć górę, wydrążyć środek i miąższ rozgnieść widelcem. Do masy dodać sól, pieprz, chili, zioła, szpinak,
szczypior z cebulką i jaja. Wybełtać, zapakować do ziemniaków,
posypać serem, przykryć odciętymi kapelutkami i zapiec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Prawda, że proste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz