Pilaw z kalafiora z ciecierzycą i migdałami
Gdy po raz pierwszy usłyszałam słowo pilaw, wyobrażałam sobie niesłychanie skomplikowaną i egzotyczną potrawę. Tak było do czasu, aż sama wzięłam się za jego przyrządzenie. Wierzcie mi, to niezwykle łatwa, jednogarnkowa potrawa, którą można zaimponować.
Składniki:
- 1 średni kalafior podzielony na różyczki
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 1 puszka cieciory
- 5 łyżek płatków migdałowych
- 1 szklanka ryżu basmati
- 3 szklanki wody
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry lub 1 łyżeczka curry w proszku
- 4 łyżki oleju
- pieprz czarny
- sól
- świeża kolendra, bądź natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, smażyć ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Do cebuli dodać curry i wymieszać. Do gara wrzucić kalafiora, cieciorę, ryż, doprawić obficie solą i pieprzem, zalać wodą. Gotować pod przykryciem ok. 20 minut. W międzyczasie na suchej patelni podsmażyć płatki migdałowe. Prażyć ok. 5 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Rada: Podawać pilaw posypany płatkami migdałowymi i listkami kolendry bądź pietruszki.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńRobiłam wczoraj z podwójnej porcji zeby starczyło na cały weekend:) wyszło pycha! Proste i szybkie danie. Dzięki wielkie!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mój przepis się spodobał. Smacznego i na zdrowie :)
OdpowiedzUsuń