sobota, 4 stycznia 2020

Pilaw z kalafiora

Pilaw z kalafiora z ciecierzycą i migdałami 

Gdy po raz pierwszy usłyszałam słowo pilaw, wyobrażałam sobie niesłychanie skomplikowaną i egzotyczną potrawę. Tak było do czasu, aż sama wzięłam się za jego przyrządzenie. Wierzcie mi, to niezwykle łatwa, jednogarnkowa potrawa, którą można zaimponować. 
 

 Składniki:

 - 1 średni kalafior podzielony na różyczki
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 1 puszka cieciory
- 5 łyżek płatków migdałowych
- 1 szklanka ryżu basmati
- 3 szklanki wody
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry lub 1 łyżeczka curry w proszku
- 4 łyżki oleju
- pieprz czarny
- sól
- świeża kolendra, bądź natka pietruszki do dekoracji



Sposób przygotowania:


Do garnka wlać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, smażyć ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. 
Do cebuli dodać curry i wymieszać. Do gara wrzucić kalafiora, cieciorę, ryż, doprawić obficie solą i pieprzem, zalać wodą. Gotować pod przykryciem ok. 20 minut. W międzyczasie na suchej patelni podsmażyć płatki migdałowe. Prażyć ok. 5 minut, aż nabiorą złotego koloru. 

Rada: Podawać pilaw posypany płatkami migdałowymi i listkami kolendry bądź pietruszki.   


 

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam wczoraj z podwójnej porcji zeby starczyło na cały weekend:) wyszło pycha! Proste i szybkie danie. Dzięki wielkie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że mój przepis się spodobał. Smacznego i na zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń